13 De Dood

 

13 de doodSterven, Verlies, Het einde, De verandering, Het losmaken of verbreken, het onontkoombare, Het onomkeerbare.

De Dood stelt de kaart voor van het sterven, de laatste fase in het huidige proces, of de ultieme verandering. Het is het principe van de daadwerkelijke overgang, na deze fase kan men niet meer terug naar de oude situatie. Het staat ook voor het onontkoombare, het is het enige waar al het bestaande vroeg of laat mee te maken krijgt.

De dood stelt ons voor het feit dat sommige zaken niet meer om te keren zijn, er is geen weg terug, het is niet meer ongedaan te maken. En vraagt ons om ons zo goed en kwaad als het kan voor te bereiden op een nieuw proces en een nieuwe fase. Dit houdt ook onherroepelijk een verandering van de verhoudingen, en van de vorm der dingen en processen in. Datgene wat we bevragen zal in zijn huidige vorm niet verder gaan, zoals de rups ophoud te bestaan, en uiteindelijk andere vormen krijgt (pop en vlinder) zo is ieder einde een transitie naar iets nieuws. Ook zullen we ons moeten realiseren dat de dood van het een, de bron van het ander is.

Deze kaart omvat ook het idee dat sommige banden met onze omgeving verbroken dienen te worden voor we ons werkelijk verder kunnen ontwikkelen. Dat wil zeggen dat de relatie in zijn huidige vorm niet kan voortbestaan, ze hindert ons in onze ontwikkeling. Dit komt omdat de meeste relaties een specifiek patroon volgen, en deze patronen kunnen ons direct of indirect hinderen. Om dit te stoppen moeten de patronen beëindigd worden. Dit wil niet zeggen dat we de ander niet zullen kennen, we zullen deze relatie voortaan echter in een nieuw licht en met een nieuwe dynamiek waarnemen doordat we een nieuw patroon hebben doen ontstaan. Dat dit ook een verlies en gevoelens van gemis, verdriet en hartzeer kan veroorzaken doet niets af aan de verandering in de situatie. Een einde aan een proces kun je zelf in het werk stellen, maar als ze werkelijk ingezet heeft, is ze onomkeerbaar.

Het gaat hier vooral over transitie, geen oordeel over een goede of slechte eindfase noch een oordeel over wat er verder ontstaan zal. Er wordt van ons gevraagd of we ons bewust zijn van de eindigheid, onze sterflijkheid, de noodzaak om afstand te kunnen nemen, en de vraag of we voorbereid zijn op een andere situatie.

Wat wordt er beëindigd? Wat zijn vermoedelijk de gevolgen hiervan? Hoe gaan we om met verlies en afstand? Begrijpen de noodzaak om relaties te beëindigen, en patronen te doorbreken? Hoe gaan we om met de dood? Zien we in dat we in eindfasen maar ten dele de controle hebben?

 


Gerelateerde onderwerpen:

Dagkaart Tarot

kunstenaar

Efemeriden

Boogschutter
Zon in Boogschutter
23 graden
Vissen
Maan in Vissen
22 graden
Eerste kwartier
Eerste kwartier
7 dagen oud