05 De Hogepriester

 

05 de hogepriesterDe geestelijke leraar, de innerlijke overtuiging, de wijsheid, de spirituele leider, de spirituele macht.

De Hogepriester is de leider in de geestelijke belevingswereld. Het betreft hier de manier waarop we spiritueel en geestelijk met ons wereldbeeld omgaan. De spirituele visie op de wereld die ons kan voeden en ons kan helpen om een balans te houden wordt ons aangeboden door een leraar. Deze leraar kan bijvoorbeeld een mens of situatie zijn, dit is geheel afhankelijk van hoe we de wereld ervaren en benoemen.

Deze kaart verwijst naar de mystieke ervaringen die we hebben in ons leven en vraagt aan ons hoe we hiermee om gaan. Onze reactie hierop, onze eigen dogma's en grenzeloosheid bepalen in grote mate hoe we iets ervaren en wat we ervan leren. Willen we leren van ons leven, dan moeten we keuzes maken in hoe we naar ons bestaan kijken. De Hogepriester laat ons ervaren hoe we gestuurd worden door religie en cultuur in onze spiritualiteit. En hoe onze zelfbeelden onze belevingswereld kleuren. Er wordt gevraagd wie verantwoordelijk is voor ons wereldbeeld, en of we dit beeld moeten loslaten, omarmen of aanpassen.
Door bewust te kiezen voor onze visie van de wereld, kunnen we ook de lessen van het leven echt op ons persoonlijk af stemmen. Het is immers ons beeld, en ons leven dat we ermee kleuren.

Wijsheid is niet zozeer een manier van kijken als een manier van proberen te begrijpen. Wie in staat is om te blijven zoeken naar begrip, naar het inzicht in het eigen bestaan en het leven om zich heen zal een heel bewust leven leiden. Bewust zijn van de wereld en onszelf is nodig om de macht van anderen in ons leven te beperken, en zelf de leiding te houden over de visie waarmee we ons bestaan willen verklaren.

Wie is er verantwoordelijk voor onze spirituele beeldvorming? Klopt deze visie volgens onze eigen ervaringen? Mogen we hierin kiezen van onze cultuur of achtergrond? Ben je echt vrij in je manier van kijken of is er een kans dat je een oordeel velt of krijgt van anderen?
Ben je machtig genoeg om de verantwoordelijkheid op te eisen voor je eigen visie? Om zelf je eigen leider te zijn of om anderen toe te staan de leiding te nemen? Ben je bij machte om bewust voor een beeld te kiezen en van jou eigen belevingswereld te leren?

 


Gerelateerde onderwerpen:

Dagkaart Tarot

 

kunstenaar

Efemeriden

Steenbok
Zon in Steenbok
24 graden
Stier
Maan in Stier
22 graden
Wassende maan (Gibbous)
Wassende maan (Gibbous)
10 dagen oud