04 De Keizer

 

04 de keizerDe mannelijke creativiteit, de vader der mensen, hoofd van het gezin, de krijgsheer, de verkenner van de aarde.

De keizer is de heer van de aarde. Het is de ultieme verkenner en pionier, de schepper van wet en woord. De keizer is de leider, of leidraad vanwaar beslissingen worden afgeleid. De vaderfiguur die de jacht initieert, de bewaker van de veiligheid,  een strategische en ambitieuze leider.

Het is de benoemer en de bewaker van grenzen.
Het is het symbool van de jager en zijn instinct, van het bewust het eigen pad kiezen om het land te verkennen of de prooi te vangen.

Deze kaart verwijst naar de krachtige creativiteit en het recht dat men moet gebruiken om het eigen leven vorm te geven en te begrenzen. Het opkomen voor onszelf, en het vertolken van onze belangen. Het scheppen en benoemen van onze omgeving is een belangrijke taak en is zowel een vaderlijke als onze eigen verantwoordelijkheid.  Het vastleggen van onze grenzen en de regels van ons leven verwoorden en daarvoor opkomen zijn ook daden waarmee we de identiteit bewaken.

De mannelijke principes: binnendringen in de wereld en haar van binnenuit veranderen, het gebruiken van agressie die voor een overwinning nodig is. Deze hebben alleen een functie als er een visie is die het doel op de werkelijke waarde weet te schatten. Een ware krijgsheer, weet welke zaken een strijd waardig zijn. Agressie kent vele vormen, en alleen zij die het nut ervan erkennen en het wijs kunnen toepassen zijn in staat er werkelijk de vredige vruchten van te plukken.

Iedere beslissing die we nemen, heeft een invloed op de wereld, wanneer we grenzen aangeven hebben we niet alleen invloed op wat ons overkomt maar ook op onze omgeving. Wij geven immers daarmee ook andermans grenzen aan. Dat is de paradox van de Keizer.

Wie is de vaderfiguur in je leven? Wat neem je van hem over? Wie geeft in jouw leven de grenzen aan? Wat geeft je autoriteit? Wie zelfstandig wil
zijn moet zijn wereld kunnen benoemen en erkennen dat zelfstandigheid afhankelijk is van anderen. Kun je dat? Leiderschap is de paradox van grenzen begrijpen, beheers je die? Is er een leider waar je moeite mee hebt? Is er een oordeel of een grens van anderen waar je mee om moet gaan? Welk doel heb je en wat is er nodig om het te bereiken.

 


Gerelateerde onderwerpen:

Dagkaart Tarot

kunstenaar

Efemeriden

Boogschutter
Zon in Boogschutter
23 graden
Vissen
Maan in Vissen
22 graden
Eerste kwartier
Eerste kwartier
7 dagen oud