Letter Omgaan met dromen.


Dromen zijn interessant, bizar, bijzonder, leuk of soms angstaanjagend. Wat je met een droom kunt of moet bepaald de waarde ervan. Een droom is vaak een creatieve manier om een oplossing te vinden voor iets waar we mee worstelen of om een nieuw perspectief te krijgen. Mensen zijn veel creatiever dan we denken als het om oplossingen gaat, een leuke invalshoek is een essay van de wiskundige Jacques Solomon Hadamard, Essay sur la psychology de l’invention dans le domaine mathématique (voor de engelse versie zie:  Google Books), die omschrijft hoe allerlei beroemde wiskundigen en natuurkundigen creativiteit in al zijn vormen (waaronder dromen) gebruiken om tot een oplossing te komen.

Dromen zijn dus zeker heel nuttig, helaas zijn ze niet allemaal even prettig.

Nachtmerries:

Slaap je slecht door angstige dromen? Wees dan heel aandachtig bij het ontleden van de droom, er is een grote kans dat als je begrijpt wat de droomsymbolen zijn en wat er wordt uitgebeeld, dat de nachtmerries verdwijnen. Lukt dat niet, dan kun je proberen om je droom te herbeleven in je fantasie. Het is verstandig dit niet vlak voor het slapen te doen maar op een rustig moment overdag. Zo kun heb je de tijd om alles te verwerken en te overdenken.

Er zijn geen ingewikkelde procedures, probeer stap voor stap de droom voor te stellen en zo realistisch mogelijk te beleven. Maar dit keer heb jij de controle als het bedreigend wordt.
In plaats van een slechte of angstige afloop ga je nu de droom in met het idee dat je alles zult meemaken maar dat je onkwetsbaar bent. Hierdoor krijg je de kans om zonder angst en in rust de droom te herbeleven. Zo kun je ruimte maken om naar de boodschap van de droom te kijken zonder dat je opgaat in de negatieve emoties.
Dus het monster pakt je nog wel, maar kan je niets doen, je geliefde wordt wel geraakt maar blijft veilig, je valt nog wel maar hebt geen pijn of fysieke schade, je wordt nog wel gestoken maar je blijft ongekwetst.

Door je beleving te veranderen leer je met je angsten om te gaan. En gaandeweg zullen de nachtmerries verdwijnen.

Droomsymbolen: een voorbeeld
Om je op weg te helpen en je te tonen hoe je naar droomsymbolen kunt kijken hebben we een lijst gemaakt.
Deze kun je vinden onder het kopje Droomsymboliek aan de rechterzijde van het menu. Maar mocht uw droom er niet bij staan en u toch een uitleg over uw specifieke droom wilt krijgen neem dan contact met ons op.