Letter De runen gebruiken.


Je kunt natuurlijk alle runen in een zakje of doos bewaren en daar willekeurig een aantal stenen uitnemen. Je kunt ook (een aantal van) de runen op een kleed werpen, waarop verschillende gebieden zijn gemarkeerd. Iedere plek op het kleed heeft een waarde en op die wijze kun je de runen in een specifieke context plaatsen. Er is voor de indelingen van dergelijke kleden genoeg inspiratie in boeken en op het internet te vinden. Onthoud in ieder geval dat er uit de oude Germaanse tijden geen tekeningen van dergelijke kleden zijn gemaakt en dat het dus altijd speculeren blijft.

Maar het belangrijkste is dat je hierin helemaal vrij bent, ga op zoek naar de methode die voor jou werkt, zonder je al te veel aan te trekken van allerlei boeken die vertellen hoe en wanneer je iets moet doen. In feite is er gewoon geen goede reden te bedenken waarom je hierin een ander dan jezelf zou moeten volgen. Dit niet alleen omdat niemand de details kent van hoe het vroeger werd beoefend, maar vooral omdat jijzelf diegene bent die ermee moet werken.

Je zult net als met andere divinatie systemen moeten beslissen hoe je om wilt gaan met de hoeveelheid runen die je denkt nodig te hebben. Ook hierin ben je vrij. Er zijn er die zweren bij het uitleggen van de complete 24 runen en deze voor een grote visie op de situatie te gebruiken. Anderen kiezen liever vier runen die de vier windstreken symboliseren of gewoon drie runen die staan voor het verleden, heden en toekomst. Ook zou je bijvoorbeeld kunnen overwegen om slechts één rune te trekken maar nogmaals, hierin ben je helemaal vrij.

Als je  interesse hebt in runen is het in ieder geval verstandig om ook een gedeelte van de geschiedenis van de Germanen door te nemen. Verruim je kennis over de leefwijze en de moeilijkheden van die tijd. Het zal je helpen de runen beter te plaatsen en wellicht geeft het je ook een inspirerende kijk op de vele mensen die je voor zijn geweest in het gebruik van de runen.

kunstenaar

Efemeriden

Steenbok
Zon in Steenbok
24 graden
Stier
Maan in Stier
22 graden
Wassende maan (Gibbous)
Wassende maan (Gibbous)
10 dagen oud