HagalazHagalaz
Tweede eatt
Corresponderende klanken uit ons eigen alfabet:H

Hagel, afbraak, voorbereiding, verstoring omwille van verandering,

Het koudste graan, zo wordt Hagalaz ook wel omschreven in de oude teksten die nog uit de Germaanse periode stammen. Dat geeft heel mooi weer wat de kracht van Hagalaz is. De ijzige harde druppels water die naar beneden slaan en met een vernietigende kracht op hun omgeving inbeuken dragen ook de belofte van vruchtbaarheid in zich.

De afbraak die voorafgaat aan vernieuwing is soms noodzakelijk, dat principe is niet nieuw, in vele levensbeschouwingen komt dat beeld van verstoring omwille van verandering voor.

Dat afbraak ook de nodige onrust met zich meebrengt, en zelfs gevoelens van onmacht of onzekerheid kan oproepen is natuurlijk niet verwonderlijk. De remedie tegen dit soort gevoelens is dan ook dat we ons bewust blijven van de komende veranderingen. En dat we niet teveel strijden tegen onvermijdelijkheden. Het heeft immers ook geen zin om tegen een hagelbui te vechten.

Daarom kunnen we Hagalaz ook zien als de rune die om voorbereiding vraagt. Als we voorbereid blijven, als we een dreigende situatie blijven beschouwen als iets tijdelijks dan kunnen we onzekerheden loslaten en voorbereidingen treffen om de naderende veranderingen niet alleen het hoofd te bieden maar ook in te zetten voor ons eigen voordeel.


kunstenaar

Efemeriden

Boogschutter
Zon in Boogschutter
23 graden
Vissen
Maan in Vissen
22 graden
Eerste kwartier
Eerste kwartier
7 dagen oud