EihwazEihwaz
Tweede eatt
Corresponderende klanken uit ons eigen alfabet: Y, IJ

Taxusboom-venijnboom,   bescherming, betrouwbaarheid, bedachtzaamheid, beproeving, leven/sterven.
Deze rune associeert men ook wel met de Venijnboom of taxusboom. Dit was een zeer belangrijke boom voor de Germanen, en had een zeer spirituele-magische betekenis in die tijd.  Deze boom verliest het hele jaar door zijn groen niet en symboliseert zo ook een eeuwig leven, en het hout is volgens kenners zeer geschikt voor het maken van gereedschappen en wapens zoals handbogen. Maar deze boom is ook zeer giftig. 

Eihwaz is als rune zowel een waarschuwing als een belofte. Een waarschuwing omdat er gewezen wordt op de risico’s van de situatie en het belang daar serieus en bedachtzaam mee om te springen. Het negeren van de risico’s en geen passende maatregelen nemen zal zeker negatieve gevolgen hebben. Een beetje vergelijkbaar met kolen uit het vuur halen zonder goed gereedschap of stengels van de giftige Berenklauw breken zonder handschoenen aan.

Maar deze rune houdt ook een belofte in, als we de risico’s niet veronachtzamen dan zal de winst groot zijn. We kunnen dan rekenen op een waardige prijs en nieuwe mogelijkheden en inzichten om onze keuzes mee te verrijken.  In die zin is Eihwaz dan ook een rune die om zelfbescherming vraagt om zo je zo de beste kans te geven om het grote potentieel van een situatie zo volledig mogelijk te benutten.


kunstenaar

Efemeriden

Steenbok
Zon in Steenbok
24 graden
Stier
Maan in Stier
22 graden
Wassende maan (Gibbous)
Wassende maan (Gibbous)
10 dagen oud