Letter Futhark Alfabet


We noemen het runenalfabet Futhark. De naam Futhark komt van de eerste zes letters uit de symbolenreeks: f – u – th – a – r - k
Er zijn meerdere soorten Futhark, dit komt grotendeels doordat deze zijn overgenomen door andere volkeren die het alfabet en de betekenis ervan naar hun eigen inzichten hebben aangepast.. Zo hadden de Noormannen de (Germaanse?) Futhark verwerkt tot een eigen tekenreeks die bestond uit 16 symbolen. Wij zullen ons in dit stuk beperken tot de oudst bekende, de Germaanse Futhark.
In moderne vormen van Futhark is er een blanke rune aan de oude Futhark toegevoegd. In dit schrijven is die blanke rune nadrukkelijk niet opgenomen. 

Letters van betekenis
Iedere letter in dit alfabet heeft naast een klank ook nog een symbolische waarde. 
De letters uit dit alfabet kennen meerdere betekenissen, die overigens allemaal wel met elkaar te maken hebben. Iedere letter drukt een ervaring uit, een beleving die ergens 2000 jaar geleden is opgedaan en die je nu kunt gebruiken om je inzicht in een persoon of situatie te verruimen. 

Runen en materialen
Afhankelijk van je voorkeur kun je een verscheidenheid aan voorwerpen maken of kopen waarin de runen zijn verwerkt. Dat kunnen bijvoorbeeld kaarten, stenen, houten of benen voorwerpen zijn.  De Germanen gebruikten waarschijnlijk voornamelijk hout voor hun runen, maar tijden veranderen en je bent hierin natuurlijk vrij. 

kunstenaar

Efemeriden

Boogschutter
Zon in Boogschutter
23 graden
Vissen
Maan in Vissen
22 graden
Eerste kwartier
Eerste kwartier
7 dagen oud