Letter De geschiedenis van de numerologie.

 

Zoals met veel oude divinatie methoden is ook van de numerologie niet echt te achterhalen waar deze vandaan komt. Wel kun je stellen dat als een volk zich een vorm van wiskunde eigen probeerde te maken, er altijd wel een periode is geweest waarin de mensen een relatie tussen getallen en gebeurtenissen zagen. Je zou kunnen zeggen dat de mensen dan een vorm van numerologie beoefenden.

Zo zijn er voorbeelden van numerologische ideeën in het oude China en ook zouden de vroegere Egyptenaren en Hebreeërs mystieke of metafysische betekenissen aan getallen hebben gegeven.

Een beroemd voorbeeld hiervan in de oudheid is Pythagoras. Hij had het idee dat niet alleen alles in de wereld in getallen uit te drukken was, hij stelde ook dat deze getallen iets in mystieke of metafysische zin vertelde over de wereld. Hij had zelfs een - deels- mystieke of religieuze school opgericht waar hij zijn kijk op de getallen, principes en wetmatigheden in de wereld onderwees.

Er zijn verschillende stromingen in de numerologie, zo zijn er  Kabbalistische, Chaldese of Westerse numerologische stromingen. wij zullen ons hier beperken tot een algemene indruk van de huidige westerse numerologie, die overigens ook weer verschillende substromingen kent.


kunstenaar

Efemeriden

Boogschutter
Zon in Boogschutter
23 graden
Vissen
Maan in Vissen
22 graden
Eerste kwartier
Eerste kwartier
7 dagen oud