Letter Over Chiromantie, ook wel bekent als Handlezen of Handlijnkunde.


Geschiedenis.
De oorsprong van de Chiromantie ligt vermoedelijk in India. Reden voor deze veronderstelling is dat er Hindoestaanse geschriften zijn van meer dan vijfduizend jaar oud die het handlezen beschrijven. Vanuit India heeft deze vorm van divinatie zich uiteindelijk naar de rest van de wereld verspreid.

Na verloop van tijd zijn er verschillende versies ontstaan van de Chiromantie, wij zullen hier de Europese handleeskunde behandelen.

Wat is Chiromantie
Chiromantie is de oude kunst van het interpreteren van de lijnen, tekeningen, heuvels en vormen van de handen¹. Door deze te bestuderen kan een beoefenaar van deze divinatiemethode je een inzicht verschaffen in je leven en de talenten die je hebt, zowel in het heden, het verleden als in de toekomst.

Het is een vorm van divinatie die over heel de wereld wordt toegepast, tegenwoordig vooral in niet westerse landen.

In de Europese Handlijnkunde vinden we relaties met (uiteraard Europese) astrologie. De astrologische interpretaties van de planeten en de elementen spelen een grote rol in het duiden van de kenmerken van onze handen. Hieraan is de duidelijke invloed te zien die de middeleeuwen hebben gehand op deze kunst.

¹ Ook de nagels en de vele tekeningen, lijnen op en vormen van de vingers worden bij het handlezen gebruikt. Deze beschrijving over chiromantie zal zich echter beperken tot de handen in het algemeen.

Filosoferen over handlezen.
Een filosofie is dat jouw handen, die je gebruikt om je leven vorm te geven en te beheersen, de sporen in zich dragen van het verleden en het heden. En zo kun je ook zien waar de toekomst je naar toe zal leiden.

Een andere filosofie is dat de handen een deel van de persoonlijkheid laten zien, zoals dat in ons dna zou zijn vastgelegd.

Weer een andere filosofie is dat het allemaal niets zegt, behalve over ons als we er door worden geraakt.

Ter inspiratie.

Hoewel de Chiromantie vaste regels voor interpretatie kent, is het belangrijk deze niet boven je eigen indrukken en gevoelens te stellen. De regels zijn mijns inziens ter inspiratie of als het nodig is ter verduidelijking. Jouw indrukken en gevoelens zijn het waar het om gaat bij het fysieke contact dat je deelt als je iemands hand vastpakt en de kenmerken begint te interpreteren. Ze zijn vele malen belangrijker dan alle regels die er in de handleeskunde zijn.

Ga verder naar het handlezen

kunstenaar

Efemeriden

Steenbok
Zon in Steenbok
24 graden
Stier
Maan in Stier
22 graden
Wassende maan (Gibbous)
Wassende maan (Gibbous)
10 dagen oud